skip to Main Content

Cum detectam narcisismul?

Atunci când vorbim despre persoanele cu tulburări de personalitate narcisice, vorbim despre persoanele care au o mare nevoie de a deține controlul, au un grad scăzut de empatie si o nevoie de a se simți superiori, dețin acea atitudine din care se înțelege ca lor li se cuvine totul, sunt manipulatori, oportuniști si exploatează relațiile.

Cum se vor manifesta aceste trăsături într-o relație? Interlocutorii se vor simți inadecvați, mici, inferiori, etc.

De ce?!

Haideți sa vedem ce fac narcisicii in relații!

  • Persoanele cu tulburări de personalitate narcisice au tendința de a devenii foarte ușor critici. Este greu să le faci pe plac sau să îi vezi mulțumiți de ceva. Pentru fiecare lucru, om, eveniment exista un cusur. Deseori exprimă ideea că aveau mai multe pretenții sau așteptări mai ridicate. Acest lucru se întâmplă deoarece în nevoia lor de a fi superiori, toate celelalte lucruri trebuie să fie inferioare.
  • Altă tendință este aceea de a nu lua prea în serios trăirile sau emoțiile tale.

Ai fost undeva și te-ai simțit extraordinar? Probabil majoritatea persoanelor ar aprecia lucrul acesta, chiar ți-ar adresa mai multe întrebări pentru a te cunoaște mai bine, pentru a intra într-o legătura intimă si autentică cu tine însă nu și narcisicul, pe el nu îl interesează realmente de nimeni înafara de propria lui persoană. Dacă este un narcisic educat, poate îți va spune ceva de complezența sau dacă nu este foarte educat, poate sa își arate clar dezinteresul către discuție privind „ peste tine, prin tine” sau poate chiar să îți spună un : „ Mda, mă rog…”

  • Îți întrerupe discuțiile, intră peste tine și duce discuția către subiectul „cu adevărat important”- propria lui persoană.

Presupun că ai întâlnit măcar o dată în viață situația când un narcisic a întrerupt o discuție, o persoană în timp ce aceasta vorbea, în următorul mod :” Da, da, și eu” „ Eu nu sunt de acord…!” „ Părerea mea este că..”

Cred ca ați înțeles. Discuția va fi dusă către ei și va deveni despre ei.

  • Au scuze pentru orice s-a întâmplat in viața lor care îi pune într-o lumină nefavorabilă, orice le-ar scade din măreție, s-a întâmplat independent de ei.

Au luat o notă mică deoarece profesorul are ceva personal cu ei sau este nepregătit cum se cuvine, prietena era pisăloagă sau nu îi răspundea la avansuri si așa a ajuns să o înșele, etc.

Pentru ei, a fi uman, a fi vulnerabil și supus greșelilor este inacceptabil, nu o pot tolera la nivel intra-psihic drept pentru care vor apela la tot ce pot pentru a își păstra puterea.

  • Au pretenții mari de la ceilalți oameni. Deseori veți auzi în limbajul lor cum x sau y trebuie să facă într-un fel anume sau ceva anume, acel ceva fiind ceea ce au spus ei. Ei dețin adevărul suprem și trebuie sa fie urmați.
  • Intră deseori in conflicte dar pentru a arăta ca au dreptate iar dacă le este ținut piept atunci pot deveni agresivi folosind instrumente precum învinovățirea, desconsiderarea, sa te facă să te rușinezi, să te lovească acolo unde ești vulnerabil. Dacă nu vor obține nici așa dreptatea, se vor îmbufna, vor deveni pasiv-agresivi si vă vor aduce în punctul in care veți regreta toată povestea.
  • Calitățile pe care le au vor fi în permanența amintite si puse în prim plan iar de posibilele defecte, eșecuri, puncte slabe, nu se va discuta.

Nu a fost niciodată bun la arte sau istorie? Ei bine, aceste subiecte sunt oricum desuete, cine are nevoie de ele?! Dânsul/dânsa sunt persoane pragmatice, trăind într-o lume pragmatică, arta, istoria sau oricare alt subiect in care nu excelează este o prostie.

  • Sunt atrași de opulența si vor afișa opulență. Acest motiv se va regăsi și în ceea ce dețin cum ar fi cea mai „ bling bling” mașină, poșetă, haină, etc. dar și la nivelul de prieteni- cunoștințe deținute.

Cercul de prietenii este ales, se înconjoară numai de persoane importante care au fie o utilitate exactă fie doar funcția de a se valorifica prin ele. Deși există mici șanse ca acestor persoane alese să le fie recunoscut statusul in fața, tu vei ști că cel mai tare director de la firma x, cea mai mare vedetă, cel mai bun croitor sau medic sau avocat.

Îți va recomanda cu căldura serviciile acestor cunoscuți iar dacă nu le vei accepta riști sa fi apostrofat.

Nu apelezi la croitorul respectiv? Ei bine, ești lipsit de gust. Nu îți place mâncarea chinezească pe care ți-a recomandat-o? Ei atunci…ce știe țăranul ce este ăla șofranul.

  • Impresia generală pe care o lasă poate fi cea de rigiditate și obtuzitate deoarece nu îi interesează nimic din afară. Nu vor încerca o locație nouă, un vin sau o experiență.

Ideea este aceeași ca și mai sus, ei dețin adevărul absolut care pot recunoaște ca este doar al lor si sunt ok cu acest fapt deoarece oricum doar ei sunt cei importanți.

  • Ești de părere cu ei, ești ca ei, vrei să faci cum spun ei, să le calci pe urme? Felicitări, ești acceptabil. Nu?! Ei bine, atunci este strict pierderea ta personală și dacă nu îți convine ceva…ghinion…ei nu urmează sa schimbe absolut nimic.
  • Te simți judecat si desconsiderat atunci când afișezi o vulnerabilitate sau fața mai umană.

 

Cum spuneam si mai sus, pentru persoanele  narcisici este imposibil de digerat ceva ce este perceput ca slăbiciune iar pentru a nu se molipsi de această slăbiciune o vor respinge urgent prin a vă explica ca sunt  „sentimentalisme de doi bani”.

  • Complimentele la adresa celorlalți oameni sunt inexistente sau reflectă grandoarea lor personală. Veți fi complimentat dacă l-ați ascultat, ați făcut cum a spus el sau dacă v-ați croit haina la acel croitor minunat pe care vi l-a recomandat.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *